середу, 30 січня 2013 р.

В Україні 250 підприємців, яким виповнилося 16 років В Україні 250 підприємців, яким щойно виповнилося 16 років. Вести справи їм можна виключно з дозволу батьків чи опікунів. Жодних податкових поблажок для дітей-підприємців немає.
Фахівці запевняють: вижити серед бізнес-акул їм досить важко. Але - можна.

Перші триста доларів Дмитро заробив іще у 13 років. Тоді разом з іншими школярами продавав програмне забезпечення. Згодом - заснував свою ай-ті компанію. Хлопці розробляли нові для України продукти. І успішно вийшли на міжнародний ринок. А вже у 23 Костик став мільйонером. Тепер планує здійснити прорив у веденні ресторанного бізнесу. Разом із командою створив стіл із сенсорною поверхнею. Клієнт може замовляти страви, навіть не викликаючи офіціанта. Каже: стати успішним - досить просто. Головне - мати цікаві ідеї. Дмитро Костик, власник ІТ-компанії : "Денег никаких для старта не нужно было. Всё было сугубо на энтузиазме. Как первый коммерческий проект - это не то что давайте вы мне денег дадите, а я вам напишу. Нет. Это было. Я написал, а деньги - это скорее как компенсация, которые не я попросил, а даже мне предложили".

У податковій запевняють: неповнолітнім бізнесменам палиць у колеса не стромляють. Єдина умова - досягти 16-річного віку та отримати дозвіл від батьків чи опікунів. А потім - сумлінно сплачувати усі збори. Таких малолітніх підприємців минулого року в Україні нарахували 250 осіб. Майже всі - з Одеси і займаються торгівлею Щоправда, закон їм забороняє виставляти на свої прилавки тютюн та алкоголь. Іще одне табу - будь-які перевезення, бо не мають водійських прав. До речі, заробляють ці діти на порядок менше, ніж Дмитро.

Тетяна Федченко, керівник відділу оподаткування самозайнятих осіб : " 600-700 тисяч. Але це не доход. Я ще раз хочу наголосити. Це обсяги виручки. Тобто, це валовий доход. Якщо від нього відняти витрати на підприємницьку діяльність, я не знаю скільки він отримає". Фахівці кажуть: розпочинати свою справу в Україні у 16 років - складно. Мовляв, підлітки ще не знають законодавства. До того ж їм важко вижити серед досвідчених акул бізнесу. А постійні невдачі можуть навіть спричинити психічні розлади.

Наталія Кривда, академічний директор бізнес-школи: " Здорове суспільство підтримає бажання людини заробляти гроші. Але здорове суспільство і обмежує цю людину в тому, щоб робити це чесно, справедливо, прозоро, відповідально по відношенню до оточуючих і по відношенню до самого себе. 16-річна дитина, 16-річний підліток навіть досвідчений, нести такої відповідальності ще не може".

Натомість за кордоном молодим підприємцям не тільки підставляють плече, а й виділяють їм грошові гранти. Зокрема, у Британії є навіть спеціальні бізнес-інкубатори. Фахівці обирають найкращі проекти і фінансують їх розвиток.

В Україні ж кошти можна отримати здебільшого від меценатів. Або - від заможних батьків.
Автор: Елена Лоскун 

Немає коментарів:

Дописати коментар